Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.


Hieronder vindt u het nummer van 23 april 2004

Vrijdag 16 april.
JONGE KIEVITEN EN EEN GROENE SPECHT.
Donderdagavond, Teus, mijn plaatsgenoot staat op ons antwoordapparaat “de eerste jonge kieviten zijn uit, we hebben twee gruttonesten op bouwland en het nest van de groene specht is gevonden”!
Ik let op mijn fietsronde extra op, want een van de eerste nesten die dit jaar werden gevonden passeer ik elke ochtend. In de verte zie ik de kievit op zijn nest zitten maar ze is “dikker” dan anders. Kieviten die jongen warm houden zien er een beetje opgeblazen uit. De vleugels worden minder stijf tegen het lichaam gehouden en even later zie ik een nieuwsgierig kievitskuiken om de hoek van de vleugelboeg kijken. En nu maar hopen dat het goed weer wordt, want jonge kieviten eten geen wormen maar insecten en daar heb je een lekker voorjaarstemperatuurtje voor nodig. Dat grutto’s tegenwoordig ook wel op bouwland broeden had ik wel gehoord, maar nog niet zelf gezien. We zijn net met een film over de toekomst van de grutto bezig dus dat komt goed van pas. Wist u trouwens dat Vogelbescherming Nederland een hele boeiende gruttosite heeft gemaakt? Ga maar eens kijken op www.grutto.nl En de groene specht? Al jaren lang vroeg ik me af waar de groene spechten, die soms zelfs met hun uitgevlogen jongen in onze tuin op bezoek komen, broeden. Het blijkt twee kilometer verderop te zijn, in de buurt van een beek. Het nest zit keurig aan de achterkant van een oude dode eik waar dagelijks mensen langs lopen. Het is ontdekt door iemand die er heel dicht bij woont want voor de wandelaars blijft al dit moois verborgen, daar zorgt de schuwe specht wel voor.


Zaterdag 17 april.
TUINFLUITER TERUG.
We fietsen langs een leegstaande school bij ons om de hoek. Het is mooi weer en de vogels zingen er lustig op los. Maar dan, ergens in mijn hersenpan komt er een bericht binnen op mijn “voicemail”. Let op nieuw geluid, let op nieuw geluid! Er klinkt een haastig liedje uit de doorgeschoten struiken. Het liedje van iemand die absoluut geen tijd heeft, die met de trein mee moet, het liedje van een merel die over zijn eigen zangtonen struikelt En als het geluid al bijna weer buiten gehoors afstand is komt het volgende bericht door: “U hoorde zojuist een vers teruggekeerde tuinfluiter. U heeft die zang ruim een half jaar geleden voor het laatst gehoord maar het is echt een tuinfluiter”. Fantastisch al die seizoenen en elk jaar beleef je de intocht van de Afrika-zangers weer opnieuw. Een spirituele ervaring! Jomanda krijgt haar berichte door van boven en ik krijg ze van een tuinfluiter!


Zondag 18 april
VROEGE ZEEHONDEN
Luisteren naar Vroege vogels is soms heel plezierig maar soms ook niet. En vanochtend is het goed mis. De doodgeknuppelde zeehondenbaby's komen bij wijze van spreke bijna de huiskamer binnen. Het is onvoorstelbaar dat mensen op die manier met dieren omgaan en ze bij honderdduizenden doodslaan. Een wereldwijd massaal protest is waarschijnlijk het enige dat helpt en daar dragen wij dus ook ons steentje maar aan bij. Via onderstaande link kunt u daaraan meehelpen. Even een paar minuten “protesttijd” inruimen en de actie onderschrijven. Ga naar www.vroegevogels.nl en klik op de actiekaart! Allemaal even doen graag.

HOEVEEL ZWALUWEN MAKEN VOOR DE ZOMER?
Heeft u uw eerste boerenzwaluw al? En de huiszwaluw en oeverzwaluw, hoe staat het daar mee? En gaat u a.s. vrijdag op 30 april uw eerste gierzwaluw zien want die weten immers dat ze op koningendag en de verjaardag van Pieter worden terugverwacht of “spot” u ze toch nog een paar dagen eerder? Is het echt zo dat gierzwaluwen in de lucht slapen en waarom vallen zwaluwvrouwen vooral op mannen met lange staartpunten? Maak een einde die moordende onzekerheid en onwetendheid en krijg a.s. donderdag een antwoord op al uw zwaluwvragen. Hoe? Schrijf vandaag nog in voor de vogelcursus op internet en het komt allemaal goed!
Maandag 19 maart 2004.
STUNTVLIEGEN BOVEN ARKEMHEEN.
We willen de baltsvlucht filmen van de grutto en als je een filmer “gek wilt maken” moet je hem dat dus laten doen. We zijn op de juiste tijd op de juiste plek want het wemelt van de territoriale grutto’s en ik weet niet of u de grutto baltsvlucht kent, zo niet, lees dan verder. Op zo’n dertig tot vijftig meter hoogte draait de grutto al grutto roepend rondjes in een vreemde schokkende “kantelvlucht” Na minuten rondjes vliegen stopt het gruttogeluid plotseling en de vogel laat zich als een steen naar beneden vallen, gooit op het laatste moment de “remparachute” uit door de vleugels en staart te spreiden en maakt een keurige landing. Net als een turnster na de afsprong even stilstaat en haar armen omhoog sterkt, laat de grutto nog even de witte onderkant van de gestrekte vleugels zien, om aan alle andere gruttomannen te laten zien dat dit zijn weiland is! U voelt het al, tijdens de “vrije gruttoval” gaat het steeds mis bij het filmen. Cineast Clemens ,van Cinatuur, doet zijn uiterste best, maar of de grutto is weg voor hij er erg in heeft of hij valt zo hard en ver weg naar beneden dat het gewoon “niet te filmen” is. Een verloren ochtend? Absoluut niet. We filmen close en prachtig de kantelvlucht, vechtende grutto”s, een nestkrabbende gruttoman die zijn vrouwtje probeert te verleiden en nog veel meer moois. Als de film wordt uitgezonden leest u het tijdig in Onithonieuws.


Woensdag 21 maart.
ONDERZOEK, BELEID, WETGEVING EN HANDHAVEN.
Vier trefwoorden, die in opeenvolgende volgorde moeten zorgen dat we fatsoenlijk met onze aardbol omgaan. In ons land lijkt dat aardig geregeld, maar als je wat beter kijkt zie je dat het zowel op grote als kleine schaal toch vaak misgaat. Uit onderzoek is gebleken dat de Waddenzee een kwetsbaar gebied is en dat gaswinnen niet zonder risico is. Afgesproken wordt om (voorlopig) geen gas te winnen, maar door de toevoeging van het woordje “voorlopig” blijkt de deur op een kier staan. Afdoende wetgeving ontbreekt dus kan er ook niet gehandhaafd worden. Geldbeluste politici vervormen vervolgens de eerdere conclusies tot “zogenaamde nieuwe inzichten” en de gaskraan kan open. Ook op kleine schaal gebeurt hetzelfde overal in het land ook bij ons in de buurt. Op een akker ontstaat “spontaan” een nieuwe parkeerplaats, een onverlaat stort asbest op een landweggetje door met zijn trekker asbest platen te “verkruimelen”, een welgestelde buurt ontdekt dat storten van groen om de hoek makkelijker en veel goedkoper is dan op de gemeentelijke stort, slootvuil wordt bij voorkeur in de laanbermen van de gemeente gedumpt in plaats van op eigen land en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken. Met de burgemeester van ons dorp maak ik een vroeg vogelwandeling. We genieten van de vogelzang en de ontluikende lente. De route is uiteraard zo gekozen dat we alle “salami” aantastingen tegenkomen. Ze belooft dat de gemeente “zal gaan handhaven”!

Donderdag 22 april
HART VOOR DE NATUUR.
Het voorjaarsforum van Natuurmonumenten gaat vandaag over hoe gezond de natuur wel is voor ons mensen. Kun je meten hoeveel heilzamer het is om een dag in de natuur te zijn in plaats van en dag voor de televisie hangen. En als je op televisie naar natuurfilms kijkt is dat dan net zo heilzaam als buiten echt kijken? En als je vrouw een bloemetjes jurk aantrekt is dat dan ook een beetje natuur en werkt dat ook? Binnen bloemetjesbehang, heb je dan altijd rustgevende natuur bij de hand? De natuur als één groot gratis fitnesscentrum, dan gaan de gezondheidskosten vast gigantisch omlaag en kunnen we van dat bespaarde geld weer nieuwe natuur aankopen!
Allemaal gedachten die door me heen gaan als in terugreis met de trein van Amsterdam naar Amersfoort. En dan gebeurt er iets heel bijzonder. De trein heeft vertraging en schakelt over op bromfietssnelheid. Fantastisch, want het traject waar dit plaatsvindt in precies het stukje dat dwars door het Naardermeer voert. Ik sla onmiddellijk aan het “treinvogelen”. Kuifeenden drijven op de plas, aalscholvers vliegen af en aan en een grauwe ganzen echtpaar met zes pasgeboren jongen drijvend op het water, kijkt argwanend naar die langzaam rijdende grote gele slang. Het ding zal toch niet stoppen! Ik zit alleen in de coupé en druk, als een klein kind, mijn neus tegen het raam. Het Naardermeer als fitnesscentrum? Toch nog maar even niet!