Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.


Hieronder vindt u het nummer van 19 april 2002

STILTE GEVONDEN. Vrijdag 12 april.
Uren dwalen we door de loof- en naaldbossen ten noorden van Steenwijk en we belanden uiteindelijk bij een bos waar door een storm de bomen zijn afgeknapt als lucifershoutjes.
Heel on-Nederlands zijn al die staken blijven staan en is het bos na die storm nooit “opgeruimd”! Het moet al even geleden gebeurd zijn want in elke boom zit wel een spechtennest. Geelgorzen maken onophoudelijk reclame voor engelse “cheeeese” en af en toe drumt er een grote bonte specht. Verder is het er stil, echt stil en dat is steeds bijzonderder in ons land! De trend om meer dood hout te laten staan maakt onze bossen we steeds interessanter

HOEMPCONCERT . Zaterdag 13 april.
Tijdens een wandeling door een ontwakend Giethoorn hoor ik mijn eerste braamsluiper ratelen. We belanden in het plaatselijke oudheidkundige museum. Buiten staat een ooievaarsnest. Ooievaars ontbreken maar de natuur heeft dit nest intussen wel gekraakt. Er staat een fiere berk op van minstens een meter hoog.
In het museum leren we dat Giethoorn eigenlijk is afgeleid van de Geitenhoorns die de monniken hier eeuwen geleden vonden. In de namiddag gaan we op zoek naar een nieuwe schuilhut van natuurmonumenten in Noord Giethoorn. Als u het wegje de Auken oprijdt langs de zuidkant van de Zuidveensche Landen en Kraggen ziet u vanzelf het bruggetje dat de sloot overspant. We komen niemand tegen en wandelen tussen het bronsgroen voorjaarshout vol met kwelende fitissen en elkaar achtervolgende rietgorsmannen. De hut biedt een prachtig uitzicht op het omringende rietland en een bruine kiekendiefman schommelt laag langs de hut voorbij. Drie roerdompen hoempen door elkaar heen en als de gure voorjaarswind ons niet weggeblazen had hadden we nu nog zitten luisteren….Een echte aanrader die hut.

PUTTERMAN ZINGT, VROUW WERKT. Maandag 15 april.
We gaan naar Zalk om putters te filmen want die ontbreken nog in ons filmarchief. Onderweg, van de IJsselbrug naar Zalk verdringen zich niet alleen kieviten, futen en blauwe reigers voor de lens maar ook steeds meer exoten. Nakomelingen van ontsnapte vogels die succesvol integreren. Een paar mandarijneenden en volop nijlganzen. Een paartje Canadese ganzen heeft zich prominent genesteld in een van de oude rivierarmen van de IJssel en het mannetje jaagt alle andere watervogels, die in de buurt van het nest komen, weg. De natuur verdierentuint, maar alleen vogelaars storen zich daaraan. Ieder ander vindt de natuur er alleen maar mooier op worden.
Wij gaan voor de putters en na een uurtje luisteren, kijken en verkassen staan we met de filmbus in een achtertuin op enige afstand van een groene lederstruik
Het is met de putters niet anders dan met de meeste tuinvogels. De vrouwtjes bouwen ijverig aan het nest terwijl de mannen niets anders doen dan zingen en mevrouw in de gaten houden of ze niet vreemd gaat!
Wilt u ook even naar Zalk? Klik dan op www.deoase-zalk.nl . Als u op het vliegende ooievaartje klikt kunt u zien of het nieuwe ooievaarsnest intussen bewoond is.

KINDEREN VERDEDIGEN OF VERKRACHTERS ONTVLUCHTEN Dinsdag 16 april.
De kranten staan er weer vol van. Hitsige eendenmannen die eendenvrouwen net zo lang verkrachten tot ze verdrinken. Toch wordt dit probleem niet veroorzaakt door de eendenmannen maar door ons. In de natuur kunnen de eendenvrouwen altijd vluchten.
Door de steile oevers, met hun dichte gevlochten beschoeiingen langs de plantsoenvijvers, worden de vrouwtjes in een hoek gedreven en is er geen ontkomen meer aan. Langs de oever van het Vallei kanaal ben ik getuige van een opmerkelijk gevecht. Een eendenmoeder met tien pasgeboren kuikens wordt belaagd door vier oversekste mannen. Ze wil het water uit want dan is ze veilig. Eenden kunnen alleen paren in het water, niet op het land. De kuikens willen hun moeder volgen maar kunnen de steile wal niet opklimmen. Moeder plonst steeds weer terug in het water bij haar kuikens maar vlucht er weer uit als de heren te opdringerig worden. Een kwartier lang gaat de strijd heen en weer tot ze er in slaagt een flauwe helling te vinden waarna moeder veilig met haar tien kuikens verdwijnt in het lange gras.

KRAMSVOGELS BOVEN HILVERSUM. Woensdag 17 april
Terwijl wij allemaal al volop met het voorjaar bezig zijn kom je toch nog regelmatig grote groepen wintergasten tegen. Boven de AVRO studio zag ik een groep van minstens honderd kramsvogels die dus nog naar Scandinavië moeten vertrekken.
Forse lijsters met een lichte onderkant en een tsakkend geluid. We zijn altijd bezig met wie de eerste fitis of boerenzwaluw ziet maar wie ziet dit voorjaar de laatste kramsvogels?


BOERENZWALUW ALARM. Donderdag 18 april.
Het gaat slecht met de boerenzwaluw. De stand is in dertig jaar met meer dan de helft achteruit gegaan. In plaats van bijna driekwart van de boerderijen wordt nu nog maar een derde door boerenzwaluwen bewoond. De ruige mesthoop, die garant stond voor een fikse vliegenproductie is vervangen door een hermetisch afgesloten mestkelder en de staldeuren gaan dicht. Het erf is verhard en de bagger, de metselspecie voor het nest is verdwenen. Heeft u al boerenzwaluwen gezien?


ORNITHO LEZERS SCHRIJVEN:

Hallo Nico
Wellicht kan jij me helpen. Bij ons voor het huis staan twee eikenbomen. In één ervan, de meest westelijke,
zitten regelmatig (ik noem het) kraaien, maar waarschijnlijk kauwtjes of roeken. Die beesten halen bij ons en onze buren kiezelstenen van het platte dak en laten die dan uit de boom op straat, of een geparkeerde auto, vallen. Dit is het geval sinds vorig (voor)jaar en nu beginnen ze weer. Het heeft al een aantal autoruiten en sun-
roofjes gekost. (spettert wel mooi overigens) Dit gedrag van die beesten intrigeert me, waarom doen ze zoiets, waarom alleen maar vanuit die ene boom en is er misschien op een natuurvriendelijke manier wat
aan te doen. Ik heb ook al diverse malen bijna een kiezel op m\'n kop gehad.
Voer voor biologen ???groeten Chris Mostert

…………de oplossing voor dit probleem heb ik niet bij de hand. Mogelijk dat een fijn gaas over het grind dit probleem kan voorkomen. Kraaien, maar ook meeuwen, laten graag voorwerpen vallen in de hoop dat ze stuk gaan waarna er soms voedsel tevoorschijn komt. Dit kan en verklaring zijn voor het gedrag,


Hallo Nico, ik hoorde je vorige week bij "Alle dieren tellen mee" zeggen dat de torenvalk bidt voor het eten. Ik heb eens ergens gelezen dat wij Nederlanders het engelse prey(prooi) verward hebben met pray(bidden).Het zou dus eigenlijk gaan om prooi zoeken en niet om bidden. Iets voor te zeggen? Groeten, J.v. Schoonneveldt

………….leuke verklaring, had ik nog niet eerder gehoord..


De vraag betreft hier het dit jaar zeer schaarse voorkomen van de zanglijster. Bij ons in Puttershoek (Hoeksche Waard) is er geen zanglijster te bekennen, terwijl in 2001 zeer vele aanwezig waren. Zeer frappant. Elders ook zulke ervaringen? Reden?
Paul Streefkerk

…………bij mij in de buurt doen de zanglijsters het goed, er zijn wel eens jaren geweest dat er minder waren….


Nico,
Omstreeks, 18.00 uur, op 5 april, vliegend in noordelijke richting over Beek(Zuid-limburg): een 20-tal kraanvogels!Groet, Peter Scheers

Beste Nico,
Verheugd was ik toen ik de groene specht dagen lang op mijn gazon kon waarnemen(afstand 5m).Verbaasd was ik hem op de grond te zien. Heb altijd het idee gehad dat deze vogel zelden op de grond toeft! Of is dat een fabel? met vr. gr. Simone

……………………de groene specht is juist een echte grondspecht, mieren vormen het hoofdvoedsel..

beste nico,
Onlangs heeft een beheerder van de oudste vogeltuin van Nederland, de Abraham Schierbeek Vogeltuin in Den Haag een opmerkelijke gebeurtenis waargenomen. Een Wilde eend verslond een kikker door hem eerst aan stukken te scheuren. Mijn vraag is nu, is jou een dergelijke waarneming bekend of weet je nog meer opmerkelijke eetgewoontes onder de wilde eenden?

…………………..salamanders, torren, eenden zijn bepaald geen vegetariërs Overigens heb ik ook wel eens merels kikkervisjes zien vangen in mijn vijver……….


Geachte heer de haan,
Op zondagochtend 7 april zat ik vanaf de dijk bij het Vossemeer naar een per ongeluk door mij opgejaagde Grote Zilverreiger te kijken, toen er plotseling in hetzelfde beeld een Visarend op dook. Mijn 'eerste' dus vandaar mijn
enthousiaste reactie op uw waarneming, en advies goed op te letten.
Hartelijke groeten, Herman Harder

Tot volgende week.
Nico de Haan.
Ornitho Centrum Nederland.